Den 28 oktober släpptes tjänsten Youtube Red

maxresdefault (4)
Den 28 oktober släpptes tjänsten Youtube Red , tjänsten rullar snart ut till resten av världen. Prislappen hamnar runt 100 kr,  Amerikanska tittare får en gratismånad, men villkoren för Sverige har inte presenterats ännu.

Men tjänsten har redan mött hård kritik från såväl ”Youtubers” som användare.

Över 15 000 personer har skrivit under en namninsamling som kräver att tjänsten ska stoppas, rapporterar Sveriges Radio Kulturnytt. Kritiker är rädda för vad som kommer hända med öppenheten och innehållet – som användarna själva skapar – nu när den nya tjänsten lanseras.

Alla videoannonser försvinner från de olika Youtube-plattformarna, det gäller även nystartade Youtube Gaming och sajten Youtube Music som ska lanseras inom kort. Det går också att spara videor på telefonen eller surfplattan för att se dem offline, och på mobila enheter går det att spela upp musik i bakgrunden (du behöver alltså inte ha appen framme på skärmen).

  • Med ny musiktjänst och nya funktioner blir Youtube därmed en direkt konkurrent till Apple Music och Spotify.
  • Youtube Red ska konkurrera med etablerade betaltjänster som Netflix, som har 69 miljoner användare i 50 länder, och med sociala medier som Facebook som satsar allt mer på filmklipp i sitt nyhetsflöde.
  • Googleägda Youtube har 1 miljard tittare per månad men går trots det inte med vinst, skriver Wall Street Journal.

I början av nästa år ska utbudet fyllas på med egenproducerade program och filmer som bara prenumeranterna kan se. Givetvis är den svenska stjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg ett av dragplåstren med tv-serien Scare Pewdiepie som produceras av skaparna av The Walking Dead. College Humor, Fine Brothers och Wongfu Productions är några av de andra kanalerna som är med på tåget.

Förutom på datorer, mobiler och surplattor ska Red även finnas till Chromecast, Android TV, Apple TV, spelkonsoler, Roku och flera andra Smart TV-format.

Prenumerationskostnaden delas med Google Play, så kunder som har den ena tjänsten får automatiskt tillgång till den andra.

About NoOne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *